Kreakatau is genoemd naar de nog actieve
vulkaan in de Stille Zuidzee: de Krakatau.

Kreakatau

vzw

Yoga & Creativiteit

Tieneryoga

Yoga voor tieners (12-16 jaar)

Even al het "moeten" afleggen en genieten van de afwisseling van actieve en ontspannende oefeningen.
Een les bestaat uit yogahoudingen (zowel individueel als groepsoefeningen), ademhaling, massage, meditatie/visualisatie en tekenen.
Een deel van de houdingen wordt aangebracht volgens de methode van Krishnamacharya: een vaste opeenvolging van houdingen (vinyasa) leidt naar een centrale houding. Hierdoor wordt het lichaam op een dynamische manier uitgedaagd, versterkt en in evenwicht gebracht. Overtollige energie wordt afgevoerd en er ontstaat een gevoel van flow. De ademhaling loopt synchroon met de houdingen. Ademhaling, aandacht en concentratie worden vanzelf geoefend in de vinyasa,

Voor veel tieners is het leven zo hectisch dat ze soms het contact met zichzelf kwijt zijn. De combinatie van individuele oefeningen, groepsoefeningen en het luisteren naar mekaars ervaringen helpen tieners weer in contact te komen met wie ze echt zijn en met wat ze nodig hebben om evenwichtige, blije volwassenen te worden.

Kinderyoga is al spelend je lichaam ervaren. Tieneryoga kan ook nog speels zijn, naargelang de behoefte van de groep, maar bij tieneryoga maken we van het ervaren geregeld de link naar het verwoorden van die ervaring en naar gelijkaardige ervaringen in het dagelijks leven.

Aan het begin van een tieneryogales is er ruimte om te vertellen hoe je er bij zit, hoe je week geweest is. Aan het einde van de les mag je vertellen hoe je de les ervaren hebt en wat je ervan meeneemt naar het leven van alledag. Iedereen is vrij al dan niet iets te delen. Wie een oefening niet fijn vindt hoeft die ook niet mee te doen, een oefening in gedachten meedoen kan ook al effect hebben én zelf mogen kiezen is een goede oefening in het aanvoelen van je grenzen en het leren uiten van die grenzen.

Er kan ook gewerkt worden met vraagkaartjes over thema’s zoals: vriendschap, verbinding, stress, goed in je vel voelen, concentratie, innerlijke kracht, kwetsbaar (mogen) zijn, omgaan met emoties, ... Iedereen is vrij al dan niet iets te zeggen maar ik merk dat de meeste tieners het leuk vinden om af en toe even stil te staan bij deze thema’s, bij wat ze voelen, ervaren en denken.
We ervaren ook hoe bepaalde oefeningen of ademhaling invloed kunnen hebben op hoe je je voelt: er is ademhaling die je rustig maakt en ademhaling die je activeert; als je in ‘de krijger’ gaat staan kan je je doelgerichtheid versterken en je moed voeden; je even helemaal terugtrekken zoals een schildpad in zijn schild helpt om bij je innerlijke rust te komen; je soepel voelen als een kat kan maken dat je soepeler wordt in je gedachten en mogelijkheden gaat zien die je eerder niet zag; door jezelf toe te laten te brullen in de leeuwhouding, zet je jezelf in de wereld en geef je ruimte aan je stem als instrument om je te uiten (lukt dat (nog) niet, is dat helemaal ok, opmerken hoe het nu voor jou is, is het belangrijkste); ….

Yoga oefeningen hebben invloed op je chakra’s en meridianen, die op hun beurt invloed hebben op je gezondheid en je emoties. Als er belangstelling voor is kunnen we daar dieper op ingaan.

Zaterdag 18-19 u
2024: 20 jan, 3 en 17 feb, 2, 16 en 23 maart
Prijs: € 82

De yogalessen worden georganiseerd door Groeiwijzer vzw.
Groeiwijzer wil niet dat iemand de lessen niet zou kunnen volgen om financiële redenen: als de prijs een te hoge drempel vormt, mag je gerust contact opnemen:
eva.buyst@cryptolab.net – Tel.: 0489 99 21 09

Meer info en inschrijven via dagdroom.be

Eva Buyst:

Groei en ontwikkeling hebben altijd al mijn belangstelling gewekt. Van daaruit volgde ik de opleiding gezinswetenschappen. Omdat ik heel graag met kinderen werk, ging ik op zoek naar een manier om kinderen te ondersteunen in hun groeiproces en kwam uit bij kinderyoga.
Mijn nieuwsgierigheid voor yoga werd al gewekt toen ik als kind af en toe mee met mijn vader op de mat ging zitten en hem probeerde na te doen. Als tiener ben ik zelf op zoek gegaan naar informatie en merkte ik hoeveel deugd eenvoudige bewegingen, houdingen, ademhaling kunnen doen.

Ik ben blijven yoga doen, bij verschillende scholen. Sinds de opleiding kinderyoga kan ik hetgeen ik elke dag weer als een kado ervaar, doorgeven. Tijdens de opleiding genoot ik van de speelsheid en creativiteit die ook in mezelf aangewakkerd werd.

Na de opleiding kinderyogadocent was ik zo geboeid dat ik ook de opleidingen individuele kinderyoga en yoga voor tieners ging volgen.
Om me meer te verdiepen in de onderliggende wijsheid volgde ik ook een lerarenopleiding om yoga te geven aan volwassenen. Verder volg ik regelmatig bijscholingen. 

Ondertussen geef ik al enkele jaren yoga en geniet er nog steeds van om lessen uit te werken voor een doelgroep. Bij de voorbereiding laat ik me leiden door goesting en enthousiasme over een bepaald thema en dat verweef ik met de theorie om tot een evenwichtige, zinvolle, leuke les te komen.
Het is zo fijn om kinderen/jongeren te helpen ontladen en rust in zichzelf te vinden.

Vanuit hetzelfde enthousiasme ben ik een opleiding filosoferen gaan volgen bij DOEN! DENKEN!

Ik geniet er van een thema uit te werken en zo de nieuwsgierigheid te prikkelen die aanzet tot denken over allerlei onderwerpen en zelfs over het denken zelf. De antwoorden komen allemaal uit de deelnemers, mijn taak is hen uit te dagen en met goed gerichte vragen.
 

footer_img